Blog Single

22 apr

Robotter skal sikre grøn omstilling

Sponsoreret indhold

Når man hører udtrykket ”grøn omstilling” eller tænker på klimaet generelt, er det sjældent robotter, der popper frem i tankerne. Men det burde de måske? Regeringen har for nyligt fremlagt Danmarks første robotstrategi, og her er der blandt andet lagt op til effektiv grøn omstilling ved hjælp af robotter.

Regeringens robotstrategi

Regeringen lancerede således deres nye – og landets første – nationale robotstrategi hos den danske robotproducent Universal Robots i Odense. Robotstrategien indeholder 11 såkaldte fokusområder, der tilsammen skal sikre, at vi i Danmark får det optimale ud af vores robotteknologier. Det gælder ikke mindst på det grønne område.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen udtaler:

“Vi skal udnytte, at vi har en af verdens førende robotindustrier – og samtidig være med til at sikre, at den også bidrager med den grønne omstilling. Det skal strategien hjælpe til med. Det er fantastisk, hvor mange muligheder robotteknologi giver os. For eksempel bliver robotter og droner brugt, når vindmøller skal vedligeholdes eller repareres. Det forkorter den tid, hvor møllen står stille og ikke producerer energi. Det sænker omkostningerne og øger effektiviteten af den vedvarende energiproduktion i Danmark – og resten af verden”.

1 mia. til grøn forskning

Regeringen er ikke blot klar med en spændende robotstrategi, men står også klar med finansiel opbakning til at understøtte projektet. Samtlige partier i Folketinget har indgået en aftale om at øge offentlige investeringer i grøn forskning og udvikling, hvilket konkret munder ud i 1 mia. kroner ekstra til forskning og udvikling indenfor det grønne område.

Dan Jørgensen, klima-, energi- og forsyningsminister, understreger vigtigheden af den indgåede aftale:

“Det er netop ved at få vores grønne forskning til at rykke for alvor, at vi har en chance for at nå vores klimamål. Ikke mindst de grønne teknologier spiller en helt afgørende rolle for vores grønne omstilling. Og robot- og droneteknologien går på mange måder foran med både et kæmpe potentiale og et højt ambitionsniveau”.

Robotteknologien åbner for mange grønne muligheder

Som det også fremgår af bilag 1 i den nye robotstrategi, findes der en række potentialer indenfor robotteknologien, der kan hjælpe med at sætte fart på den grønne omstilling.  Her nævnes blandt andet landbrug og fødevareproduktion som et oplagt område, hvor robotteknologi vil begrænse brugen af ressourcer og samtidig sikre en mere effektiv produktion, hvilket vil komme miljøet til gode.

Spændende bliver det at se, om det lykkes regeringen at sætte turbo på den grønne omstilling ved hjælp af robotteknologien. Vi er mange, der håber.

Related Posts

Leave A Comment