Blog Single

22 apr

Genbrug og skån miljøet for yderligere CO2-udslip

Sponsoreret indhold

Det er sikkert ikke første gang, du hører, at genbrug er godt for miljøet. Men er du klar over hvilke tal, der gemmer sig bag opfordringen til at genbruge mere? Ser vi på de største CO2-syndere, er billedet klart. Industri – og dermed produktion – tager en klar andenplads, kun overgået af energisektoren. Og det bliver desværre til en hel del CO2 fra verdens fabrikker.

Så meget CO2-udslip skabes der

I en artikel på Illustreret Videnskabs hjemmeside fremgår det, at verdens samlede energisektor udleder 32,1 mia. tons CO2 hvert år. Et tal, der desværre er så enormt, at det er svært at forholde sig til – særligt, når man tager i betragtning, at en del af verdens energi kommer fra vedvarende energikilder, der ikke skaber et CO2-udslip under energiproduktionen.

Sammenholder vi udslippet af CO2 fra energisektoren med CO2-udslippet fra industri og produktion, lyder det måske ikke slemt, at industrien ”kun” slipper 3,25 mia. tons CO2 ud årligt; altså ca. en tiendedel. Anderledes ser det ud, når vi sammenholder udslippet fra industrien med udslippet fra landbrug. Landbruget har et samlet årligt CO2-udslip på 165 mio. tons CO2, og det betyder, at industriens udslip dermed er 20 gange større end det CO2-udslip, der kommer fra landbruget!

Genbrug kan reducere CO2-udslippet

Skal industriens CO2-udslip reduceres, kræver det, at vi køber mindre. Det kan vi til dels kompensere for ved at genbruge mere. Det gælder både tøj og møbler fra genbrugsforretninger, men i høj grad også genbrug af produkter i produktionen af nye varer. Genbrug betyder dermed ikke nødvendigvis, at du ikke kan købe nyt – det kommer helt an på hvilke materialer, dine nye varer er lavet af.

Et godt eksempel herpå kan være et garderobestativ produceret af genbrugte vandrør eller genbrugt træ. Det kan også være en ny tandbørste, der er produceret af genanvendt plast således, at gammelt og ”brugt” plast kan få nyt liv i nye produkter. På den måde mindskes CO2-udslippet betragteligt.

I tråd med klimamålene

Genbrug er derfor også helt i tråd med regeringens ambitiøse mål om at reducere CO2-udslippet med 70% senest i 2030. Her kan genbrug – både i form af genbrug af den samme vare samt genbrug i form af transformation af gamle produkter – medvirke til, at klimamålet nås. Og med et ambitiøst klimamål er det nødvendigt at sætte ind alle steder, hvor det er muligt – også, når det kommer til genbrug, der gavner miljøet.

Related Posts

Leave A Comment