Blog Single

30 apr

Verdens mest bæredygtige virksomhed er dansk

Verdens mest bæredygtige virksomhed er dansk. Det gælder i hvert fald, hvis vi skal tro Corporate Knights’ indeks Global 100, der dækker over de 100 mest bæredygtige virksomheder i verden. Indekset tager ikke højde for brancher, men dækker i stedet på tværs af industri, energi, forbrug, sundhed og alle andre tænkelige brancher. Og her er det altså en dansk virksomhed, der ligger placeret helt i top i det seneste indeks fra 2020.

Sådan har det dog ikke altid været…

Dybt afhængig af fossile brændstoffer

For blot 10 år siden så situationen markant anderledes ud i den danske virksomhed. Her var man dybt afhængig af fossile brændstoffer, hvor særligt kul udgjorde en stor del af det samlede klimaaftryk. Faktisk var forbruget af kul så stort, at virksomheden var en af de største forbrugere af kul indenfor sin branche.

Med et kulforbrug i den størrelsesorden virkede det umiddelbart ikke nærliggende, at virksomheden blot 10 år senere skulle ende øverst på listen over de mest bæredygtige virksomheder i verden. Og vejen dertil har da også budt på en transformation langt udover det sædvanlige.

Fra klimasynder til klimahelt

I løbet af de seneste 10 år er det lykkes virksomheden at reducere sit CO2-udslip med intet mindre end 86%. Det er sket ved at skære kraftigt i forbruget af kul, og i stedet skrue op for brugen af vedvarende energi; herunder især energi fra havvindmøller.

Og ambitionerne rækker til mere – meget mere. I løbet af 2023 forventer virksomheden at udfase brugen af kul fuldstændigt, og i 2025 er målet at blive CO2-neutral.

Man kunne så foranlediges til at tro, at virksomhedens klimamål var nået, men sådan forholder det sig ikke. I stedet har man valgt at have en målsætning om et CO2-neutralt klimaaftryk senest i 2040. Heri ligger blandt andet, at også forsyningskæder og energihandel skal være CO2-neutrale.

Og vinderen er…

Verdens mest bæredygtige virksomhed anno 2020 er danske Ørsted. Her har man med succes formået at flytte store dele af sin energiproduktion fra kul til vindkraft, og denne kombination har altså sikret Ørsted titlen som den mest bæredygtige virksomhed i verden i 2020.

Vi kan passende slutte af med en kommentar fra Henrik Poulsen, CEO hos Ørsted:

”De grønne teknologier, der skal til, er lige ved hånden, og hvis lande og virksomheder arbejder sammen om virkelig at sætte fart på den grønne omstilling, så har vi stadig en chance for at begrænse den globale opvarmning til 1,5°C. Det synes jeg, vi skylder verden.”

Related Posts

Leave A Comment