Blog Single

07 apr

Bålfade og miljøbevidsthed

Sponsoreret indhold

Efter en lang dag på job, er det at komme udenfor og få noget frisk luft, en måde at koble af fra dagens tidligere stress og jag. Ønsker man at bruge mere tid udenfor i haven eller på terrassen, men føler sig nødsaget til at gå indenfor når temperaturen falder, kan den perfekte løsning være et bålfad.

Sådan tænder du mest miljørigtigt op i dit bålfad.

De fleste kender til debatterne omkring affyring af brænde og de konsekvenser det har for miljøet. Derfor er det også vigtigt at man tænder op i sit bålfad med den mest miljørigtige metode.

  1. Tænd op fra toppen – flammen skal arbejde sig oppefra og ned.

Det anbefales, at man starter med placere de store brændestykker i bunden af bålfadet. Imellem brændestykkerne placerer man optændingspind – nogle mindre pinde der brænder nemmer. Til sidst lægger man, imellem de mindre pinde,  sine optændingsblokke – som også kan fås i en miljøvenlige udgave, hvorefter man kan tænde op i bålfadet med en tændstik eller lighter.

  1. Brug kun tørt træ – vådt træ ryger meget og udsender flere skadelige partikler og kan være til gene.

Det er vigtigt at man ALDRIG smider affald, reklamer, aviser eller behandlet træ på bålet, da disse er med til at danne og udskille de særligt skadelige partikler. Det frarådes også at man anvender brændestykker med bark, da alle naturens affaldstoffer samles i barken. Har du ikke mulighed for at bruge almindelig brænde, og derfor skal bruger briketter, anbefales det at andevende de rundesbrikketter med hul i midten, da de udskiller den reneste røg.

En god huskeregel når du skal vælge brænde, der er mindre skadeligt for miljøet, skal brændestykkernes fugtindhold være mindre end 18%.

  1. Sørg for rigeligt luft – er der ikke nok ilt tilstede, kvæles flammen og der vil kommer skadeligt røg.
  2. Røgen skal nærmest være usynlig – Du ved at du har tændt op i dit bålfad på den mest miljørigtige måde, hvis røgen fra bålet næsten er usynligt.

Fordelen ved bålfade fra for en bålplads i haven.

Der kan være flere fordele ved at vælge et bålfad fremfor at lave en fast bålplads i haven. En af de største fordele er at bålfadet er flytbart og kan anvendes både i haven og på terrassen, samtidig er der mulighed for at du fra gang til gang kan tage stilling til vindretningen så røgen ikke generer nogen

En anden fordel er, at den åbne ild er mere kontrollerbar i et bålfad, da ilden holder sig inden for fadets omkreds, hvilket ikke kan garanteres ved en hjemmelavet bålplads.

Jorden som bålpladsen er lavet på, være fugtigt og derfor medvirke til en mere skadelig optænding, hvorimod man med et bålfad kan tænde op med et tørt og rent underlagt.

Det er af sikkerhedsmæssige grunde altid vigtigt at sikre sig at bålpladsen og bålfadet er slukket når du går fra det. Tilbageværende gløder kan forårsage større brande, hvilket også berettes af Naturstyrelsen.

Til sidst anbefales det at du tjekker op om din kommunes regler i forhold til åben ild, og er opmærksom på perioder hvor der er forbud mod båltænding.

Related Posts

Leave A Comment