Blog Single

20 nov

Forsker: Smartphone-reparation gør dig grønnere

Mange af os vil rigtig gerne være mere grønne og bæredygtige. Men hvor starter man lige med det? Den ene forsker siger maden, den anden siger at vi skal køre mindre i bil, flyve mindre og købe mindre tøj.

Men ifølge en artikel fra Telerepair – en virksomhed der reparerer smartphones – så kan du blive langt grønnere ved simpelthen at lade være med at gøre noget.

Nemlig at lade være med at købe en ny telefon hvert andet år.

Derfor skal du reparere dit elektronik i stedet for at købe nyt

I artiklen siger miljøforskeren Arne Remmen, at der er en række problemer med produktionen af alt elektronik og særligt smartphones.

Det drejer sig om:

  1. At indholdet i en smartphone ofte er sjældne mineraler og metaller, som trækkes op ad jorden af underbetalte arbejdere i krigszoner
  2. Disse mineraler og metaller flyves tværs over kloden for at blive lavet til elektronik.
  3. Dette flyves ud i verden for at blive købt og solgt af folk som dig og mig
  4. … og så bliver de ofte smidt ud igen efter blot et par år.

Det er i bund og grund bare ikke holdbart. Og før eller siden, så løber vi også tør for disse materialer.

Men der er heldigvis en vej frem.

Sådan løser vi problemet

For forskeren er svaret klart: der skal gøres noget fra lovgivere, fra producenter og fra forbrugere.

Lovgivere bør lave regler om, at elektronik skal produceres så det holder, og så det er til at reparere. Lige nu er det nemlig de færreste der er i stand til selv at reparere deres telefon – medmindre selvfølgelig de ejer en FairPhone.

Producenter bør på samme måde lave produkter, der holder lang tid. Man har før kritiseret Apple for, at de med vilje gør deres gamle produkter langsommere, så forbrugerne skal købe nyt.

Forbrugere bør gøre flere ting.

  1. Stille krav til producenter om at producere bæredygtig elektronik
  2. Lade være med at falde for hypen og købe de nyeste produkter, hver gang Apple eller de andre lancerer en ny smartphone.
  3. Passe bedre på deres smartphones – og når de så endelig går i stykker, skal de sendes til reparation i stedet for at blive skiftet ud.
  4. Når tiden er inde, så sælg smartphonen videre til nogle, der sætter den i stand.
  5. … og så køb din næste telefon brugt i stedet for ny!

Genbrug og genanvendelse er vejen frem

Det lyder måske som en stor mundfuld for dig. Men det er det hele værd. Kort og godt, så halverer du din telefons massive klimaaftryk ved at beholde den i fire år i stedet for to.

Og problemet er nemlig, at som det ser ud nu,  at vi simpelthen ikke har ressourcerne på kloden til at alle mennesker verden over kan have så stort et forbrug af elektronik.

Derfor handler det om at træde ind i det, der kaldes en cirkulær økonomi. Altså hvor der genbruges, istandsættes og genanvendes frem for at smides ud og nyproduceres.

Det har også store fordele for dig!

Udover at du passer på vores skrøbelige moder jord, så er det også langt billigere for dig at sende telefonen til reparation frem for at købe en ny. I gamle dage kunne det måske ikke betale sig, men nu er det altid en god løsning!

Related Posts

Leave A Comment