Blog Single

07 okt

Biopejsen – En miljøvenlig pejs

Sponsoreret indhold

Den traditionelle brændeovn er ved at blive udfaset, og miljøministeren foreslår i et nyt lovforslag, at det ikke længere skal være tilladt at have en brændeovn fra før 2003. Det har fået danskerne til at se i andre – og mere miljørigtige – retninger, og her er blikket blandt andet faldet på den dekorative og mere miljøvenlige biopejs.

Ingen sod og mindre rengøring

Mange nyder godt af deres brændeovn i sommerhuset, men eftersom det ofte er et sted, man ikke opholder sig hele året, og det derfor ikke vedligeholdes så ofte, findes der mange brændeovne rundt omkring i Danmark, som forurener med skadelige partikler. En gammel brændeovn udleder faktisk 5-6 gange så mange partikler som en moderne brændeovn, og derfor er det både en helbredsmæssig og miljømæssig fordel at udskifte brændeovnen med en biopejs.

Biopejsen brænder derimod kun på bioethanol. Bioethanol er en sprit, der blandt andet kan fremstilles af korn, majs, sukkerroer eller andre stivelsesholdige planter. Biopejsen hverken soder eller sviner, hvilket betyder, at man ikke behøver at rengøre den lige så ofte som med en traditionel brændeovn, hvor man er nødsaget til at fjerne aske og rengøre pejsen indvendigt, fordi den soder til, samtidig med at man også er nødt til at få en skorstensfejer ud indimellem for at rense skorstenen. Biopejsen behøver desuden heller ingen skorsten, da den kun udleder vand og CO2 ved afbrænding, og eftersom den kører på bioethanol, slipper du også helt for at hente eller kløve brændet selv og formindsker derved også skovrydning.

Miljøvenlig opvarmning hele året rundt

Der findes mange forskellige måder, man kan vælge at opvarme sit hus på, – og især flere og flere miljørigtige metoder. En biopejs er ikke nødvendigvis den pejs, der udskiller den største mængde varme, men den opvarmer alligevel mellem 2-5 kW, og dens varme kan derfor stadig mærkes i det rum, den placeres i. Men biopejsen er derimod meget miljøvenlig, da den ikke udskiller farlige partikler, som en brændeovn, men kun vand og CO2, hvorfor den også sikrer et bedre indeklima.
Ved en brændeovn er det vigtigt, at man fyrer korrekt, nemlig at man benytter tørt brænde og sørger for, at der er en god lufttilførsel. Det er også derfor, at miljøministeren desuden forklarer til DR, at hun gerne ser, at gamle brændeovne bliver skrottet. Når du bruger en biopejs, skal du blot sørge for at købe den rigtige type bioethanol. Du skal kigge efter en bioethanol, der har en høj alkoholprocent på mellem 95 % og 97,5 %.

Folk med en brændeovn vil nok kunne nikke genkendende til, at pejse ikke bliver brugt en stor del af årets måneder, enten fordi det sviner for meget, varmer for meget eller er for stort et projekt at tænde op. En biopejs kan man have gavn af hele året, da den udover at tilføje en smule varme også bidrager med hyggelig pejsestemning. Den kan desuden gøres endnu mere autentisk, hvis du tilføjer keramisk brænde, som vil få den til at ligne din gamle brændeovn.

Related Posts

Leave A Comment