Blog Single

14 jul

Danskernes elforbrug – så meget strøm bruger vi

Sponsoreret indhold

Hvor meget strøm tror du, at en gennemsnitsdansker bruger? Det kan være svært at komme med et kvalificeret bud på. En ting er dog sikkert – i takt med vores stigende brug af elektriske apparater og herunder særligt IT-udstyr, kan der næppe herske tvivl om, at elforbruget er på himmelflugt i det moderne danske samfund.

Men er det nu også tilfældet?

Kurven er knækket

Ser vi tilbage i tiden, så lå det gennemsnitlige elforbrug per dansker på 1.090 kWh i 1960. I 2006 var det tal 6.824 kWh – altså var forbruget mere end seksdoblet i løbet af blot 46 år. En skræmmende tendens, der vil kunne få selv de mest vedholdne klimaskeptikere til at hæve øjenbrynene en ekstra gang.

Siden 2006 er der imidlertid sket noget, der overrasker de fleste. Det gennemsnitlige forbrug er faldet – kraftigt endda! I dag bruger en gennemsnitsdansker blot 1.600 kWh om året, hvilket svarer til det forbrug, en gennemsnitsdansker havde i 1963!

Hvorfor falder forbruget?

Der er ingen tvivl om, at vi bruger elektriske apparater som aldrig før, så det kan måske undre, at det gennemsnitlige forbrug er faldet så meget på mindre end 20 år. Årsagen hertil skal dog findes i, at vi er blevet langt bedre til at fremstille elektriske apparater, der kun bruger en brøkdel af den strøm, tidligere apparater gjorde. Med andre ord er vores teknologier blevet langt mere strømbesparende.

Hvordan kan du sænke dit elforbrug?

Energistyrelsen anbefaler, at du går efter at ramme 1.000 kWh om året, hvilket bør kunne lade sig gøre uden at gå på kompromis med komforten. Dog gælder det for personer, der bor alene, at de bør stile efter 1.500 kWh i stedet.

Og hvordan mindsker du så dit strømforbrug? Den nemmeste metode er at være opmærksom på de el-apparater, du køber. Sørg for udelukkende at købe apparater, der har et lavt strømforbrug. Samtidig kan du også med fordel kontakte den lokale elektriker og bede ham se på, om der gemmer sig andre oplagte besparelser i dit hjem.

Bor du f.eks. i Aalborg, er det bare med at få googlet efter ”elektriker Aalborg”, få elektrikeren til at se på dine elinstallationer og -apparater og vurdere, om der ikke er strøm og penge at spare ved at foretage ændringer. Du vil ofte blive overrasket over, hvor meget strøm – og hvor mange penge – du kan spare ved blot at foretage få ændringer, der alligevel ikke har betydning for din hverdag.

Related Posts

Leave A Comment