Blog Single

22 feb

Jeff Bezos donerer 70 mia. kroner til kampen mod klimaforandringer

Jeff Bezos er en populær mand i disse dage. Iværksætteren, der står bag verdens største internetbutik Amazon, har på Instagram bebudet, at han ønsker at donere 70 mia. kroner til kampen mod klimaforandringer. Helt konkret drejer det sig om 10 mia. dollars, som Jeff Bezos stifter fonden Bezos Earth Fond for.

Hvad skal pengene bruges til?

Det vides endnu ikke med sikkerhed, hvad pengene præcist skal bruges til. I sin offentliggørelse på Instagram kommer Jeff Bezos dog med nogle antydninger herpå:

”I dag er jeg glad for at kunne meddele, at jeg stifter fonden Bezos Earth Fond. Klimaforandringer er den største trussel mod vores planet. Jeg ønsker i samarbejde med andre at forstærke de nuværende muligheder såvel som finde frem til nye muligheder, hvorpå den ødelæggende påvirkning fra klimaændringerne på den planet, vi alle deler, kan bekæmpes. Dette globale initiativ vil finansiere videnskabsfolk, aktivister, NGO’ere – ethvert tiltag, der giver mulighed for at hjælpe med at bevare og beskytte naturens verden. Vi kan redde jorden. Det kommer til at kræve en fælles indsats fra store virksomheder, små virksomheder, nationer, globale organisationer og privatpersoner.”

Jeff Bezos nævner altså, at både forskere, aktivister og NGO’ere kan se frem til en finansiel saltvandsindsprøjtning, men også øvrige tiltag, der har til formål at forbedre klimaets tilstand. Men hvor bruges pengene bedst – og hvor meget klima kan man overhovedet få for 70 mia. kroner?

Delte meninger hos danske forskere

DR har spurgt tre professorer om, hvordan pengene fra fonden bruges bedst – og ikke overraskende er de dybt uenige. Her nævnes alt fra CO2-støvsugere og grøn gas til flyene til folkeoplysning og grøn donation til Afrika. Og selv om 70 mia. kroner er ualmindeligt mange penge, så er det ikke nok til at få klimaforandringerne og forureningen til at forsvinde.

Spørgsmålet er så – hvor meget klima kan Jeff Bezos og han Bezos Earth Fund købe?

Det spørgsmål er noget nær umuligt at svare på. Der hersker imidlertid ingen tvivl om, at 70 mia. kroner kan gøre en forskel, og Jeff Bezos donation skal måske i virkeligheden ikke blot ses som en donation, men i høj grad også som et opråb til resten af verden.

I sin offentliggørelse skriver Jeff Bezos da også, at ”det kommer til at kræve en fælles indsats fra store virksomheder, små virksomheder, nationer, globale organisationer og privatpersoner”. En klar opfordring til os alle om at hjælpe til i det omfang, vi nu kan. Det gælder trods alt vores fælles hjem.

 

Related Posts

Leave A Comment