Det nye håndværkerfradrag i 2021 – hvad kan du få fradrag til?
Sponsoreret indhold
Regeringen kommer en hårdt ramt håndværkerbranche til nåde i 2021, med en række ændringer til håndværkerfradraget, der gør det mere interessant at investere i renoveringer eller lignende for både private og forretninger. Fradraget er steget, og er udvidet til at omfatte flere forskellige løsninger, herunder flest der er investeringer i grøn omstilling. Læs med og få et overblik over nogle af de ting du kan og ikke kan benytte håndværkerfradraget til i 2021.
Dækkes af fradraget
Generelt kan du benytte dig af håndværkerfradraget til alle opgaver der forbedrer dit energiforbrug. Heriblandt er udskiftning af vinduer, efterisolering af vægge, og tiltag der forbedrer din varmestyring. Det er i første omgang en grøn investering, men også et profitable investeringer i din bolig.
At ændre din energiforsyning kan være en større investering, og derfor er netop dette område vigtigt at overveje at investere i, med de nye ændringer til håndværkerfradraget. Andre former for grøn vedligeholdelse af din bolig som malerarbejde på husets ydre, afmontering af brændeovne der ikke er miljøvenlige og radonsikring dækkes også af håndværkerfradraget.
Det er dog vigtigt at undersøge tiltagene nøje, da der er specifikke regler mange steder. Et eksempel på dette er udendørs maling, der dækker maling af udendørs vinduesrammer, døre og vægge, men ikke udhæng, vindskeder, sternbrædder og tag. Vær derfor opmærksom, inden du starter dit næste projekt. Du kan også få tilskud til en række projekter der klimasikrer din bolig, som for eksempel kloakarbejde.
Dækkes ikke
Der vil fortsat være projekter der ikke er dækket er håndværkerfradraget, og disse følger typisk den generelle tendens med at favorisere grønne investeringer. Heriblandt kan der nævnes installation af såkaldt ’intelligente’ systemer til varme-, ventilation- eller lysstyring, solafskærmning af vinduer og glasdøre, og udendørs arbejde som belægning af fliser, terrasser eller indkørsler.
Større projekter som at få monteret elevator i lejlighedens opgang, nedrivning og opsætning af nyt køkken, gulvprojekter og bygning af altan er heller ikke dækket af håndværkerfradraget. Endnu et eksempel på at du skal være bevidst om hvor du investerer dine penge i forhold til det grønne håndværkerfradrag, er at ting der ellers kunne virke grønne, som rådgivning til energibesparende projekter, installation af lade stik til elbiler og tagrenovering altså heller ikke er dækket.
Et andet eksempel er den førnævnte kategori, klimasikring. Her er ting som sikring mod oversvømmelse ved yderdøre og vinduer samt brandsikring heller ikke dækket.